Endodoncija

Endodoncija (liječenje zuba) je grana stomatologije kojom se biokompatibilnim materijalima nadoknađuje odstranjena zubna pulpa. Savremenom mašinskom obradom uz radiološku kontrolu liječimo zube u našoj ordinaciji.

Šta je endodoncija?

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba tj. liječenjem mekih tkiva zuba. Naši se zubi sastoje od tvrdih tkiva kao što su caklina, dentin i cement te mekih tkiva kao što je zubna pulpa. Zubna pulpa je prožeta živčanim vlaknima tj. predstavlja splet živaca, krvnih žilica i ostalog potpornog tkiva koje prehranjuje zub, brani ga od štetnih utjecaja i daje mu osjet (toplo, hladno, bol, zagriz itd.). Pulpa se nalazi u unutrašnjosti zuba, ispod cakline i dentina, u kompleksnom i teško dostupnom spletu krunskih i korijenskih prostora i  kanalića.

Kako dolazi do upale zubnog živca? Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme liječen, bakterije iz karijesa i njihovi produkti uništavaju tvrdo zubno tkivo te nalaze put u prostor zubnog živca (pulpa) što rezultira pulpitisom – upalom. Kada karijes nađe put do zubnog živca, nastaje upalna reakcija praćena osjetljivošću na tople i hladne podražaje, zatim spontani neugodni bolovi pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba. Oteklina je reakcija organizma na bakterije koje su prošle kroz zub i izašle u prostor kosti i mekih tkiva lica. Takvo stanje se osim endodontskim zahvatom liječi i antibioticima. Ako upala nije toliko jaka, burna i brza, nastaje kronični proces, granulom koji predstavlja pokušaj organizma da uspostavi ravnotežu i obuzda upalu na ograničeno područje vrška korijena. Granulom može dugo vremena biti neprepoznat, bez simptoma, sve dok se ne poremete odnosi obrane organizma i napadača – bakterija; onda se upala širi, zub počinje boljeti, lice otiče itd.

 

Evili & Dentes © 2023. All rights reserved.